Ahhhhh – baguette…! Frølår…! Pastis…! Det bliver vel ikke meget mere fransk end det klassiske baguette – som nu også er på UNESCOs verdenkulturarvsliste. Bum bum.

Men det er et vidunderligt brød, der er relativt let at lave. Det går godt med en skive ost, med lidt lækkert pålæg er den bedste sandwich hjemme eller som tilbehør til de fleste retter – gerne supper.

Ingredienser:

▪300g varmt vand – ca. 32C

▪465g hvedemel

▪14 salt

▪32g gær

▪40g varmt vand – ca. 32C

Hæld 300g varmt vand i en skål og tilsæt 465g hvedemel og rør det samme til en samlet masse. Det skal ikke æltes – bare kombineres. Tilsæt 14g salt og dæk skålen med et låg.

I en separat skål tager du 40g varmt vand og rører 32g gær ud i det. Sæt blandingen oven på låget til dejen – så glemmer du den ikke.

  • Vent 15 min

Tilsæt gærblandingen i den saltede dej. Bland med en våd hånd ved at knibe og vende. Når gær og salt er helt indarbejdet, dækkes det til

  • lad det hæve ved stuetemperatur i 30 minutter

Udfør en foldning ved at trække i dejen fra alle fire sider.

  • Dæk til og lad det sidde ved stuetemperatur i 30 minutter mere.

Udfør endnu en foldning. Dæk til og lad det gære ved stuetemperatur

  • Vent 90 minutter.

Læg et stykke godt olieret bagepapir på en bageplade der er vendt om.

Nu skal der laves baguettes… Hæld en smule mel på bordet og dejen. Vend dejen på bordet og del den i to lige store stykker (ca. 350g hver). Afgas dejen ved at strække den ud til en firkant og prik dejen med alle fingre. Saml dejen igen ved at folde alle fire sider ind og vend den om – form den som en lille kugle.og forform dejkugler.

  • Dæk til og lad det hvile i 15min.

Først afgasses dejen igen – stræk den til en firkant og prik til den med fingrene igen. Stræk dejen til en lidt længere rektangel. Fold nu ca. 3 cm ind fra oven og pres det ned i dejen. Fortsæt hele vejen ned, mens du prikker evt. store luftbobler.

Læg de formede baguettes på bagepapir på en omvendt bageplade, dæk til (evt. med bradepande).

  • Lad hæve ved stuetemperatur i 60-90 minutter. Efter hævning skulle baguetterne have hævet ca. 50-60%.

Spray godt med vand, skær derefter små slidser i ​​baguetterne, dæk igen med bradepande, og bag i en forvarmet 230C ovn i 15 min. Efter 15 min – fjern forsigtigt og lad baguettes bage yderligere 15 min. Roter evt. bagepladen, så de to baguettes bytter plads for en mere jævn bagning/skorpe.