Noget af det mest amerikanske jeg kan komme i tanke om er hotdogs. Så efter at have overvejet diverse traditionelle desserter til temaet Amerika, besluttede jeg mig for at lave en dessert hotdog. Jeg havde dog ingen idé om, hvordan jeg skulle gribe den an. Tilfældigvis havde Paul Cunningham lige vundet Årets Hotdog med en dessert hotdog, hvilket gav mig inspiration til, hvordan sådan en dessert hotdog kunne skrues sammen.

Hvis man har et sukkertermometer, gør det en del af tilberedningen lettere.

  • Pølse af is af dolce de leche
  • Brød af citrondonut
  • Ketchup af jordbær og hindbær sauce
  • Sennep af lemoncurd
  • Ekstra sauce af saltkaramel
  • Rå løg af æble
  • Ristede løg af karameliseret ingefær
  • Ingfærssyltede agurker

Tilberedning

“Pølse” af dolce de leche is.

Dette er en super-lækker is, der er ikke er for sød, men har en gennemtrængende smag af karamel.

Ingredienser
2 kopper sødmælk
1 kop fløde
1 dulce de leche (ca. 1 2/3 kopper)
1/8 tsk ren vanille ekstrakt

Særligt udstyr : en ismaskine

Tilberedning
Bring mælk og fløde i kog i en gryde over moderat varme, derefter fjernes gryden fra varmen og  der piskes dulce de leche i , indtil  det er opløst.

Pisk i vanille og overføre til en metal skål. Quick- chill ved at sætte skålen i en større skål med is og koldt vand og under jævnlig omrøring, indtil massen er kold – 15 til 20 minutter .
Frys blandingen i ismaskinen indtil næsten fast.
Isen formes som pølser i witawrap og sættes i fryseren til at hærde – mindst 1 time.

Isen kan holde ca. 1 uge.

“Brød” – Citrondonut

650 gram Hvedemel
125 gram Margarine
75 gram Sukker
1 Æg
50 gram Gær
3 dl. Mælk
0.5 tsk. Salt

Margarinen smuldres i melet, sukker og salt tilsættes. Gæren udrøres i mælken og blandes i melblandingen sammen med ægget. Dejen æltes godt til den er smidig. Hæver 30 min.

Dejen deles i 25-30 stykker som formes som et hotdogbrød. Brødene efterhæver i 15 min.

De koges i Palmin, fedt eller olie, til de er lysebrune. Derefter lægges de på fedtsugende papir og drysses med eller rulles i citronsukker.

Citronsukkeret laves ved at rive skrællen af 7-9 økologiske citroner (husk at vaske dem grundigt). Skallen og sukkeret røres sammen. Lad det evt. stå at tørre.

“Ketchup” – Jordbær/hindbær sauce

Skær jordbær og smid i en gryde med hindbær, sukker, vand og evt. noget stivelsesmiddel. Kog ind under omrøring, over medium varme, indtil saucen begynder at simre og tykne. Sæt det til køle af i køleskabet.

“Sennep” – Lemoncurd

6 citroner (svarer til ca. 4 dl)
150 g smør
4 æg
400 g sukker

Riv skallen af de vaskede citroner på den fine side af rivejernet. Pres derefter saften ud af frugterne. Kom skal og saft af citronerne i en gryde sammen med æg, sukker og smør i mindre bidder.

Pisk massen godt igennem og pisk over svag varme til smørret smelter og massen begynder at tykne. Det er vigtigt, at den ikke bliver for varm, da smørret ellers vil få massen til at skille. Rør grundigt, og gerne hele tiden, til massen bliver helt tyk og temperaturen når over de 75 grader (hvilket er påkrævet, når der anvendes æg). Brug evt. et sukkertermometer.

Hæld straks smørret på atamonskyllede glas, luk dem og opbevar dem på køl. Smørret tykner endnu mere, når det køles. Du kan evt si massen inden du hælder den på glas, for at fjerne citrusskallen.

Saltkaramel

Opskriften kræver, at du har et sukkertermometer, som fås til ca. 100 kr.

300 g sukker
150 g farin
150 g lys sirup
150 g smør
3 dl piskefløde
olie til formen
1-2 tsk. salt – efter behag

Kom sukker, salt, farin, smør, fløde og sirup i en gryde, og lad det hele koge op. Lad massen simre over middel varme. Rør indimellem hvis nødvendigt, men brug en træske. Lad karamelmassen blive 123°. Det tager 30-40 minutter.

Lad karamellen køle lidt og kom den i en sprøjte (brug evt. en frysepose).

Brug resten til at lave lidt karameller.

Kom karamelmassen i en smurt form på ca. 18 x 18 cm. Lad den sætte sig i et par minutter, og drys den gerne med flagesalt. Lad karamellen køle helt af i køleskab, helst til næste dag. Skær den i terninger, og pak evt. karamellerne ind i madegnet plastik smurt med en smule madolie, eller benyt fedtpapir. Opbevar karamellerne i køleskab.

“Rå løg” – æble

Hak skrællede æbler i ½ cm x ½ cm store tern. Bland dem evt. i lidt citronsaft, så de ikke bliver gule.

“Ristede løg” – karameliseret ingefær

Du behøver ikke en sukkertermometer til at gøre dette. Du skal blot holde øje med blandingen, og når den er som tynde honning, er den klar .

500 g) frisk ingefær , skrællet
4 kopper ( 800 g ) sukker, plus ekstra sukker til belægning af ingefær skiver , hvis det ønskes
4 kopper ( 1l ) vand
1 knivspids salt

Skær ingefær så tyndt som muligt. Det kan ikke være for tynd, så brug en skarp kniv. Tænk på formen, som på en alm. hot dog.

Læg ingefæren i en gryde. Tilsæt vand nok til at dække ingefær, og bring i kog . Reducer varmen og lad ingefær simre i ti minutter. Hæld vandet fra, og gentag  med at koge ingefæren en gang mere .

Bland sukker og 4 kopper ( 1l ) vand i gryden , sammen med en knivspids salt og ingefæren, og kog , indtil temperaturen når  106C.

Fjern fra varmen og lad det stå i mindst en time – evt. natten over. Hvis du ønsker at skiverne vendes med sukker, drænes ingefæren grundigt, mens ingefær er varmt, så siruppen vil dræne bedre væk .

Ingfærssyltede agurker

Ingredienser
1 dl salt
1 l vand
1 kg sylteagurker eller skoleagurker, skåret i skiver
1 stor ingefær
5 dl sukker

Eddikelage:
1 dl eddike
3 dl vand
5 dl sukker
Fremgangsmåde
Rør salt og vand sammen, til saltet er opløst. Riv ingefær og pres ingefæret, så saften kommer ned i en skål. Hæld saltlagen over agurkerne, og lad blandingen stå koldt i -gerne 1 døgn. Hæld lagen af, og lad agurkerne dryppe af. Fordel agurkerne i glas.
Eddikelage: Kog ingredienserne til lagen sammen, og rør, til sukkeret er opløst. Hæld den varme lage over agurkerne, og dæk dem helt (hvis der ikke er helt nok lage til at dække, må der koges lidt mere. Der er stor forskel, alt efter hvilke glas man bruger). Kom låg på glassene, og lad dem køle af, inden de kommer i køleskabet. Når de har stået en uge, er de helt klar til brug.

Hotdogs

Skær donutsene som man ville et hotdog brød. Læg ispølsen ned og sprøjt lidt ketchup i midten, lidt sennep i den ene side og karamel i den anden side.

Ovenpå drysses løgene – æbler og karmelliseret ingefær.

Der sluttes af med de ingefærssyltede agurker.

God fornøjelse.